En aquest bloc podreu veure el procés de conservació-restauració de l'escultura principal i un dels quadres del Retaule de Sant Josep de la parròquia de Son Servera. La intervenció s'ha fet durant el mes de març 2014 i ara podeu veure els resultats a l'església.
Les restauradores (Marga Massanet i Cecía Servera) vos convidam a participar en el projecte comentant, difonguent en les xarxes socials i compartint amb qui volgueu.

dissabte, 15 de març del 2014

ENLLUERNADES.

La peanya de l'escultura, que des de feia dies ens miràvem amb desconfiança resulta que ens està donant una gran satisfacció!

Aquesta part de l'obra ha suposat un gran repte, perquè havia sofert moltes alteracions i intervencions al llarg del temps, durant el qual s'havien anat superposant diferents capes i materials. Tot aquests estrats havien convertit la peanya en un trencaclosques difícil de resoldre: Que és aquesta capa? De que està feta? És original? La deixem? L’eliminem? I quan tot pareixia clar......descobríem un nou estrat.

Amb paciència, dies d’observació amb i sense microscopi, hipòtesis variades, etc vàrem arribar a una conclusió per tal de poder continuar amb la restauració.

La motllura de fulles que ara veieu daurada estava coberta d’una resina colorada i repintada amb purpurines ara envellides, obscures i molt dures. Per eliminar-les hem estovat amb dissolvents els estrats i hem fet la resta treballant delicadament amb bisturí.

La part llisa de la peanya està composta ni més ni menys que de 8 capes, i han estat les tres últimes les més problemàtiques. Finalment hem tret amb bisturí el repintat verd per recuperar el platejat original (una mica fet malbé, ennegrit i desgastat). El platejat estava cobert d’un vernís colorat que no ha estat possible conservar perquè estava molt adherit al repintat que hem hagut d'eliminar.

Així doncs la peanya, coberta de purpurina i repintats obscurs, opacs i envellits, ha recuperat de nou el seu daurat i platejat originals, uns materials nobles i preuats que ens enlluernen de nou.


Eliminació de repintats i purpurines amb bisturí (i paciència).

Neteja dels daurats; la meitat dreta ha recuperat notablement la seva lluentor.


Eliminació de repintats (capa groga) per recuperar el platejat. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada